05.03.2019

Сайт за шаблоном чи індивідуальний дизайн: критерії вибору

Веб-розробники чудово розуміють муки вибору замовника: хочеться красивий, ба більше, ексклюзивний сайт й недорого. Щоб допомогти прийняти рішення, порівняємо дві пропозиції — сайт за шаблоном та сайт з індивідуальним дизайном.

 

Шаблонний тип розробки сайтів

Сайт за шаблоном або “коробочна” пропозиція робиться з використанням готового дизайну. Популярні платформи пропонують безліч безкоштовних та платних шаблонних рішень для створення сайтів, крім того, у кожної веб-студії є свій доробок для різних типів веб-ресурсів.

Очевидно, що ціна шаблонного сайту цілком демократична, оскільки в неї не входить робота дизайнера. Щоб видати на-гора сайт, потрібно замінити колір, шрифт, завантажити картинки й логотип, можливо, трохи скоригувати структуру, наповнити сторінки контентом.

Плюси та мінуси шаблонних сайтів

Сайт за шаблоном часто є чудовим варіантом для простих проектів, наприклад, для сайту-візитки.

Переваги такого веб-рішення:

  • Низька ціна. Використання шаблону означає, що значна частина робіт розробником вже була виконана раніше. Зроблене один раз продається багатьом клієнтам. Наприклад, сайт-візитка може обійтися всього за пару сотень у.е.
  • Швидкість реалізації. Знову ж таки, шаблонний сайт робиться швидко, тому що більша частина кодування зроблена. Шаблонний сайт зазвичай може бути запущений протягом декількох тижнів, якщо контент повністю готовий (однак, часто саме затримки з підготовкою контенту стають значним бар'єром для швидкого запуску сайту).
  • Можливість налаштування. Шаблони стають все складнішими. Найкращі шаблони добре продумані й дозволяють здійснювати широкі налаштування.

Шаблонний сайт можна характеризувати, як швидкий результат за невеликі гроші. Звісно, ціна сайту зростає, якщо потрібні додаткові доопрацювання для отримання чогось більшого, ніж типове рішення.

Але слід знати й про недоліки.

  • Шаблонний сайт не буде унікальним, ба більше, може бути однією з численних копій, зроблених на однаковому шаблоні. Налаштування допоможуть тільки трохи зменшити схожість.
  • Є певні обмеження у графічному дизайні, можливостях навігації та функціональності. Це можуть бути прості конструктивні параметри, такі як обмежений вибір іконок, або серйозніші проблеми, наприклад, неможливість робити онлайн продажі.
  • Шаблони, взяті на веб платформах, потребують регулярних оновлень, інакше вони ризикують стати застарілими, які не підтримуються, що призведе до збоїв у роботі сайтів.
  • Можуть виникати проблеми з безпекою. Шаблонні веб-сайти особливо привабливі для хакерів, бо вони можуть одним кодом зламати кілька сайтів.

Індивідуальна розробка сайту

У цьому випадку веб-ресурс створюється під потреби замовника: розробляється унікальний дизайн, широкий функціонал, проробляється маркетингова складова. Дизайнер пропонує кілька варіантів стилю оформлення сторінок, структура розробляється для найповнішого виконання мети з врахуванням сучасних вимог веб-юзабіліті, закладаються можливості розвитку ресурсу у майбутньому.

Без сумніву, бренд чи компанія будуть краще представлені в Інтернеті, якщо розробка сайту йде з урахуванням особливостей та потреб розвитку бізнесу. Такі веб-ресурси зможуть краще працювати для досягнення поставлених цілей.

Варто відзначити такі переваги.

  • Немає обмежень у графічному дизайні та функціональності. Все, що замовник може уявити, може бути реалізовано.
  • Індивідуально розроблений сайт гнучкий і може розширятися та розвиватися разом з бізнесом, який він представляє. Можливі зміни дизайну та структури, нескладно додати нові функції.
  • Для веб-ресурсу індивідуальної розробки легше проводити SEO та просування сайту у пошукових системах. Веб-розробники, які створюють сайт з нуля, можуть закласти можливості для зручної внутрішньої оптимізації.
  • Для сайту інтернет-магазину просто необхідна індивідуальна розробка. На шаблонах багатьох платформ реалізувати такий вид сайтів дуже складно або й зовсім неможливо.

З недоліків (вони, звісно, існують) можна зазначити таке.

  • Вартість індивідуальної розробки веб-сайту вище, ніж шаблонної, оскільки веб розробники виконують більший обсяг робіт. Левову частку ціни складають послуги дизайнера.
  • Робота над унікальним проектом триває довго, як мінімум місяць. Для нього складається ТЗ, проробляється структура, створюються прототипи та макети дизайну. Після затвердження замовником дизайн віддають у верстку, потім за справу береться програміст.

Що вибрати?

Не можна сказати однозначно для кожного випадку, що шаблон - погано, а сайт з унікальним дизайном — добре. Дешевий та простий сайт не означає, що він неякісний. Наявність дорогого ексклюзивного дизайну не є запорукою того, що користувачі його відразу уподобають. Вони цінують перед усім якість інформації на сторінках, логічну структуру, правильне розміщення елементів та зручність користування.

Як шаблонний ресурс, так і унікальна розробка можуть належним чином справитися з завданнями бізнесу. Але очевидно, що ексклюзивний проект дозволяє підвищити впізнаваність бренду через неповторний стильний дизайн, серйозний функціонал, високий рівень юзабіліті. Цей варіант краще підходить тим, хто добре знає свою цільову аудиторію і хоче створити сайт саме для неї. Для багатьох підприємств та компаній сайт, розроблений за індивідуальним ТЗ є кращою інвестицією у довгостроковій перспективі.

І не забувайте, що веб-сайт буде потужним інструментом, якщо все зроблено правильно. Тобто важливо ретельно вибирати розробника, незалежно від того, який тип сайту потрібен.

Бажаєте отримати безкоштовну консультацію?
Інші новини
SEO
Алгоритми ранжування сайтів у пошуковій системі Google постійно змінюються, але найцікавішим і правдивим здається їх дослідження, представлене компанією Backlinko. Дані звіту отримані шляхом аналізу 1 міліону результатів пошуку в Google.
SEO
У вересні 2013 року року Google випустив новий пошуковий Алгоритм Колібрі (Hummingbird). В основі математичного аналізу закладені не тільки словосполучення ключових фраз, але і їх смислове навантаження.
Сайт компании
З 16 липня 2022 року всі сайти мають перейти українською мовою, – нагадав мовний омбудсмен Тарас Кремень. з 16 липня цього року набирають чинності частини 2 та 6 ст. 27 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної".