13.02.2019

Основні етапи створення сайту

Розробка сайтів, як і виробництво будь-якої іншої продукції, вимагає активної зацікавленості замовників і професійного підходу виконавців. Якщо одна зі сторін бере участь в цьому процесі невідповідально, то те, що вийде в результаті не буде відповідати очікуванням або не працюватиме як треба.

Ось звернувся в веб-студію клієнт, замовляє сайт. Як процес просуватиметься, що важливо врахувати?

Основні етапи створення сайту

1. На початковому етапі важливо визначити, що, власне, створювати будемо. Клієнт може хотіти корпоративний сайт, тому що це звучить солідно, а при детальному розгляді цілей його бізнесу або діяльності може з'ясуватися, що на даному етапі йому прекрасно підійде сайт-візитка.

2. Щоб розробити концепцію дизайну і структуру сайту, необхідно знати його цільову аудиторію, тобто орієнтуватися на інтереси і поведінку потенційних відвідувачів і покупців. Тут важливо опрацювати всі частини сторінок і їх елементи - від "шапки" до "підвалу", від банеру на головному слайдері до кнопки "Детальніше". Не зайвим буде проаналізувати сайти, які вже добре видаються за запитами даної тематики. В ідеалі потрібно, щоб сайт отримав такі характеристики: красивий, цікавий, зрозумілий, зручний.

3. Важливим моментом є вибір системи адміністрування (CMS). Коли сайт буде запущений, може виникнути необхідність в додаванні нових сторінок і розділів, оновленні контенту. Зручна і зрозуміла адмін-панель дозволить робити це легко і розвивати інтернет-проект без залучення фахівців.

4. Пора створювати документ, який визначатиме обсяг роботи і її оплату - Технічне Завдання на розробку сайту. До нього потрібно внести всі важливі моменти, що стосуються дизайну сайту, його структури, вимоги до системи адміністрування та ін. Замовник повинен не просто ознайомитися з ТЗ, а досконально його вивчити й переконатися, що всі побажання і зауваження сформульовані правильно. Підписувати документ варто лише тоді, коли питань і сумнівів не залишилося.

5. Створення макету дизайну сайту дозволить візуалізувати те, що було записано в ТЗ. Спочатку ведеться робота над Головною сторінкою. На цьому етапі у замовника є можливість щось додати, прибрати або змінити. Після затвердження дизайну Головної сторінки створюється дизайн типових сторінок, і далі до роботи приступають верстальник і програміст: пишуться HTML і CSS-коди, підключається система адміністрування. Те, що виходить в результаті такої роботи, на професійному сленгу називають "рибою" - це сайт з функціоналом, що вже працює, але порожній.

6. Наповнення сторінок контентом - ще один етап роботи. Для того, щоб не затримувати процес, необхідно паралельно з проходженням попередніх етапів готувати контент (тексти, картинки, банери і т.п.).

7. Як будь-яка продукція проходить контроль якості, так і сайт проходить тестування. Цей контрольний етап дозволяє "виловити" помилки програмування.

8. Створення сайту наближається до завершального етапу. Для успішного плавання цього "корабля" по океану Інтернету у нього має бути назва, тобто доменне ім'я, і ​​"порт приписки", тобто хостинг. Їх вибір і реєстрація можуть бути зроблені на будь-якому етапі робіт, але краще на початковому. Домен реєструється на обраному хостингу, файли сайту розміщуються на сервері, і проект можна "спускати на воду".

І ось в глобальній мережі з'являється новий ресурс. Яке майбутнє його чекає? Про світле майбутнє потрібно подбати заздалегідь і замовити просування сайту в пошукових системах (SEO) або контекстну рекламу. Також варто дізнатися у розробників про подальшу технічну підтримку сайту.

Бажаєте отримати безкоштовну консультацію?
Інші новини
SEO
Для того, щоб зрозуміти, як влаштовано SEO-просування, спочатку потрібно розібратися у видах пошукових запитів. Адже люди шукають інформацію в інтернеті з різними цілями.
Сайт компании
У травні 2016 року мобільні алгоритми Google почнуть придавати ще більше значення таким сигналам, як ступінь адаптивності сайту для мобільних пристроїв. Це означає, що вплив цього фактору на позиції сайтів в мобільній видачі помітно посилиться, а його значимість для пошукової системи підвищиться.
Сайт компании
Підбірка безкоштовних фотостоків має бути в арсеналі кожного, хто займається контентом або дизайном сайту, тому що не можна безкоштовно взяти картинку з інтернету