29.06.2023

Як створити власний інтернет-магазин: бюджетні шляхи для українського бізнесу

Створення інтернет-магазину може здаватися складним завданням, особливо для підприємців з обмеженими ресурсами і без технічних навичок. Однак сьогодні є рішення, які дозволяють українцям запустити інтернет-магазин швидко і ефективно без значних витрат. Зокрема, відкриті CMS та популярні в останні роки SaaS-платформи.

Популярні способи створити інтернет-магазин з мінімальним бюджетом

Звісно, ви завжди можете звернутись до спеціалістів для індивідуальної розробки сайту з нуля. Тоді ви отримаєте інтернет-магазин, повністю налаштований під ваш бізнес, з урахуванням будь-яких ваших побажань. Програмісти створять кастомну CMS (Content Management System), а веб-дизайнери — унікальний дизайн для вашого сайту. Але вартість такої розробки, зазвичай, коливається від $1000 до $10 000 — це навряд можна назвати бюджетним варіантом. Крім того, доведеться чекати на результат кілька місяців і довго узгоджувати всі деталі.

Альтернативою індивідуальної розробки є два більш бюджетних шляхи відкриття інтернет-магазину:

  1. Відкриті CMS

Відкриті CMS  — це базове програмне забезпечення з відкритим доступом, як WordPress або Joomla. Вони можуть обслуговуватися розробниками з усього світу, як велика «пісочниця». Відкриті CMS доволі бюджетні й надають більше можливостей у порівнянні з конструкторами.

Але сконструювати якісний інтернет-магазин на базі відкритої CMS можна тільки за допомогою постійних «допилів»: додавання модулів та плагінів для розширення функціоналу (деякі безкоштовні, деякі — ні). Це вимагає від власника технічного досвіду, тому що потрібно все робити самостійно або формувати технічні завдання спеціалістам та перевіряти якість їх виконання. Також є питання щодо рівня безпеки та цілісності системи. Оскільки всі ці модулі створюються різними розробниками, вони можуть розсинхронізуватися або «нагородити» ваш інтернет-магазин багами.

  1. SaaS

SaaS-платформа (Software as a Service) — це сервіс, на базі якого можна створити власний інтернет-магазин. Основна ідея таких сервісів полягає в тому, що ви не купуєте інтернет-магазин, а платите за користування ним (клієнтам надається хмарний доступ до керування). Запуск на таких платформах є швидким і не вимагає спеціальних технічних навичок, бо всі питання бере на себе команда розробника. Наприклад, при реєстрації на платформі Shop-Express, яка спеціалізується на створенні брендових інтернет-магазинів, ви можете отримати готовий сайт всього за кілька днів або навіть годин.

З точки зору гнучкості, функціональності та безпеки найбільш привабливим варіантом для бюджетного відкриття інтернет-магазину є SaaS. У порівнянні з безкоштовними CMS та конструкторами, SaaS-платформи надають більше можливостей для формування ефективного інтернет-магазину в найкоротші строки.

7 важливих переваг SaaS-платформ

Розглянемо особливості сервісів, які працюють за моделлю Software as a Service:

  1. Гнучкість дизайну. Ви можете піти різними шляхами: залишити шаблонний дизайн, унікалізувати шаблон (додати нові елементи оформлення з готових наборів або навіть власні скрипти) або замовити індивідуальну розробку дизайну.
  2. Інтегрований функціонал. На SaaS-платформі ви маєте можливість миттєво додавати логістичних операторів, платіжні системи, «фішки» для управління продуктами/замовленнями/відгуками та іншими бізнес-процесами. Усе це вже закладено в основу сервісу і додається на сайт в кілька кліків, тож не потрібно прописувати коди чи встановлювати сторонні модулі.
  3. Високий рівень безпеки. SaaS-сервіси створені спеціально для електронної комерції, тому забезпечують конфіденційность інформації клієнтів, безпеку онлайн-платежів тощо.
  4. Оновлення і техпідтримка. В перелік послуг розробника входить повноцінний нагляд за сайтом. Ви не піклуєтесь про оновлення, хостинг, видалення багів — все це робить єдина команда розробника.
  5. Можливість розвитку. Ви можете додавати нові товари і розширювати асортимент. Наприклад, для Shop-Express ліміт становить 50 000 позицій в каталозі — цього вдосталь для представників малого та середнього бізнесу. Також ви можете додавати нові функції, інтеграції — все що потрібно для розширення.
  6. Пакетний принцип оплати. Наприклад, Shop-Express пропонує місячні або річні підписки з різними тарифними планами (від 3360 грн на рік). Вартість залежить від обсягу наданих послуг та функціоналу інтернет-магазину. Тобто ви чітко можете побачити, скільки і за що платите.
  7. Цілісність системи. На відміну від відкритих CMS, якими займаються тисячі розробників одночасно, SaaS підконтрольна єдиній команді. Всі елементи налагоджені між собою і створюються спеціально під конкретну платформу.

Детальніше про те, як користуватися SaaS-сервісом, ви можете дізнатись тут.

Підбиваємо підсумки

Кожен бізнес має свої причини вибору того чи іншого шляху в онлайн-торгівлю. Але останні роки все більше українських підприємців віддають перевагу SaaS.

SaaS-сервіси ідеально підходять для бізнесів з обмеженим бюджетом, які не розглядають варіант індивідуальної розробки. Це можливість безпечно і швидко стартувати в онлайн-торгівлі або запустити новий проєкт «тут і зараз». Вносячи невелику плату щомісяця або щороку, ви отримуєте професійне обслуговування та постійний нагляд за вашим інтернет-магазином без необхідності в наймі програмістів.

Бажаєте отримати безкоштовну консультацію?
Інші новини
Сайт компании
У травні 2016 року мобільні алгоритми Google почнуть придавати ще більше значення таким сигналам, як ступінь адаптивності сайту для мобільних пристроїв. Це означає, що вплив цього фактору на позиції сайтів в мобільній видачі помітно посилиться, а його значимість для пошукової системи підвищиться.
SEO
У березні 2018 року українські інтернет-магазини отримали можливість використовувати маркетплейс Google Shopping. Які в нього переваги? Як налаштовувати товарні оголошення?
Блог
Створити гарний сайт неможливо без активної зацікавленості обох сторін процесу: замовника і виконавця. Якщо їх ставлення до цього процесу невідповідальне, то результат буде далекий від того, що очікувалося. Як проходить процес розробки сайту, що важливо врахувати?